Laat je website voor je werken

Waarom je website onzichtbaar is in Google

en de oplossing die je niet leest in SEO e-books

Leestijd: 3 minuten

Hoeveel SEO (zoekmachineoptimalisatie) e-books, whitepapers of checklisten heb je al gedownload? Je kunt de inhoud misschien al raden voor je begint met lezen. Gebruik zoekwoorden in de url van je pagina, in de titel, kopteksten, zet ze dikgedrukt in je paginatekst. Zet zoekwoorden in de bestandsnaam van je afbeeldingen en vul je alt teksten in. Gebruik langere zoektermen in plaats van losse zoekwoorden en waarschijnlijk weet je er zelf nog wel een paar.

Maar dat had je allemaal al gedaan en toch kom je maar niet bovendrijven met je website. Dus download je maar weer een nieuwe in de hoop dat daar wel die ene gouden tip in staat. Maar helaas, weer hetzelfde riedeltje.

Maar waarom werkt het dan niet voor mij?

Wat gaat er mis? Dat ga ik je nu vertellen.
Dé nummer 1 reden waarom je website niet scoort is... snelheid. Snelheid is belangrijk voor Google. Heel belangrijk.

Waarom staat dat dan niet in die checklisten en e-books? Heel simpel, omdat dit geen quick fix is. Geen snelle oplossing die je even in een half uurtje kan regelen. Iets wat die SEO expert ook niet voor je kan veranderen. En waar hij dus ook geen geld mee kan verdienen. Dus laten ze het achterwege.

En hoe weet ik dan of dit voor mij een probleem is?

Daar heeft Google een tool voor ontwikkeld; PageSpeed Insight. Zoals de naam al zegt geeft deze tool je inzicht in de snelheid van je website. En het is heel simpel. Klik op de button hieronder en vul de link naar je website in. De resultaten komen vanzelf in beeld. De link opent in een nieuw venster dus je kan na de check gewoon verder lezen.

Check de snelheid van je website

Klaar? Groene cijfers? Super, gefeliciteerd! Dan is snelheid voor jou geen probleem. Had je oranje cijfers onder de 70 of zelfs rode? Dan is de snelheid van je website niet in orde. En dat kost je plaatsen in Google. Let op dat deze test uit twee tabjes bestaat, mobiel en desktop. Op mobiel is het niet ongewoon dat je website net in het oranje staat, hij moet alleen het liefst wel boven de 70 blijven. Op desktop is een resultaat van 90 of daarboven heel goed haalbaar.

Hoe komt het dat mijn website traag is?

 • Je gebruikt een websitemaker als WIX of Weebly of een aanpasbaar Wordpress theme.
  Aan de voorkant lijkt er niets aan de hand maar zonder dat jij het ziet worden er soms letterlijk duizenden regels code toegevoegd aan je website. Dit maakt je website niet alleen traag maar je zoekwoorden sneeuwen ook nog eens helemaal onder in de codebrij.
 • Veel plugins
  Wist je dat er op een gemiddelde Wordpress website 20 plugins  staan? En deze plugins bestaan dan ook nog eens uit meerdere stukjes code die allemaal apart geladen moeten worden.
 • Grote afbeeldingen
  Als je foto's direct van je telefoon of fototoestel op de website plaatst zijn deze vaak 3 of 4 keer zo groot als noodzakelijk. Het laden hiervan kost veel tijd.
 • Trage webhosting zonder caching.
  Goede webhosting zorgt ervoor dat stukjes van je website opgeslagen staan (cache). Als de pagina geladen wordt staan deze stukjes direct klaar voor de bezoeker.

Ok, ben je er nog?

Best een beetje technisch allemaal he? En hoe moet je dat ooit oplossen? Als je net onder de grens zit kan het zijn dat het aanpassen van je afbeeldingen de oplossing is. Gebruik bijvoorbeeld een online tool als www.iloveimg.com om je afbeeldingen op de juiste maat te maken en ze te comprimeren. Ook is het handig om even te kijken of je niet te veel externe scripts gebruikt. Hotjar, chatboxen enz zijn allemaal superhandige tools maar gebruik ze met mate.

Maar wat als je diep in de rode cijfers zit? Dan is het een ingewikkelder verhaal. We hebben het namelijk over de motor van je website, het systeem wat gebruikt wordt om je website te laten draaien (CMS). Zeker als je zelf geen technische kennis hebt is het een hele uitdaging om dit op te lossen. En in sommige gevallen niet eens mogelijk. Omdat je afhankelijk bent van je systeem.

Maar wat nu?

Misschien is het wel tijd dat je keuzes maakt.
Door te kiezen voor een systeem waar dit allemaal voor je geregeld is. Een systeem wat van nature zoekmachinevriendelijk is

 • Waar geen letter code te veel instaat.
 • Zonder dat je zelf plugins moet gaan installeren waarvan je niet eens weet wie het gemaakt heeft en of ze wel veilig zijn.
 • Waar afbeeldingen automatisch op maat gemaakt worden.
 • Op een supersnelle cloudbased hosting

Is dat een investering? Jazeker.

Maar stel je eens voor wat het je op zou leveren

 • Als je 10% of 20% meer klanten of omzet zou krijgen.
 • Omdat je wel goed vindbaar bent.
 • En je bezoekers niet wegklikken voor je website uberhaupt geladen is.

Dan zie je die investering zo weer terug. Met rente.

Wil je weten wat Linqq voor jouw website zou kunnen betekenen?
Meer lezen over onze zoekmachinevriendelijke CMS oplossing »

P.s. was die eerste alinea abacadabra voor je? Geen zorgen, in de stap voor stap handleiding op onze kennisbank leggen we je alles haarfijn uit. In gewone mensentaal. Zodat je precies weet wat je moet doen om optimaal resultaat te halen.

Bekijk ook deze artikelen op de Kennisbank:

Dit artikel is geschreven door:
Marja Bos, template specialist bij Linqq.nl
Meer tips lezen?
Bekijk alle blogs »


Ik ben erg tevreden over de professionele werkwijze bij het maken van mijn website. Meedenken en adviseren op een prettig manier. En inderdaad wordt alles voor je geregeld. Dank je wel Marja. Ook fijn dat ik na het "afleveren" je hulp kan inroepen.

Emmy

Emmy | Vanuit je Hart & Ziel leven

Na jaren getob met mijn website en het bedrijf daarachter, ben ik naar Marja toe gegaan met de vraag hoe kan dit beter. Zij heeft vooraf de mogelijkheden laten zien en dat ook geheel waargemaakt. Nu heb ik eindelijk een goed werkende website zoals ik dat al die jaren al voor ogen had. Wat mij betref een aanrader!

Wilfred

Wilfred | Timmerbedrijf Olieman

Ik heb Marja ervaren als enthousiast, gedreven, toegankelijk, betrokken en bereikbaar! Vanuit professie denkt ze met je mee om te komen tot een heel mooi resultaat.

Alice

Alice | AMbulare Coaching

Via een vriendin kreeg ik te horen over Linqq. Zij was zeer enthousiast en raadde mij Linqq aan. Ik deel dat enthousiasme nu. In een korte tijd is er een mooie website gebouwd, waar ik zeer tevreden over ben. Heel klantvriendelijk en meedenkend vanuit het oogpunt van mij als klant.

Matthijs

Matthijs | Kinderoptreden

We hebben eerst geprobeerd zelf de websites te maken, maar dat werd hem niet. Toen vonden we Linqq en daar zijn we heel blij mee. Het is een mooie combinatie van zelf de beelden en teksten en de rest is en wordt geregeld. Linqq is bereikbaar voor vragen en denkt mee. Het werkt simpel en makkelijk en beide websites zijn goed beveiligd.

Ria

Ria | Essania

Na te zijn gestart met een ‘zelfbouwpakket’, wat niet aan onze wensen voldeed en problemen gaf, zijn we bij Marja terecht gekomen. Ze heeft ons geweldig geholpen met het opzetten van een professionele website. Onze boekingen zijn gestegen en we zijn veel minder tijd kwijt.

Carla

Carla | Poppen en Meer

© 2024 Linqq.nl
Stel je vragen